„Корените ни са от Мелник и виното ни е вярно на произхода си. Мелник е традиция, смелост и съдба. Мелник е вино. Нашите корени са в мелнишкия край – ние винаги сме били свързани със земята и у нас е закодирана мелнишката идентичност.“

Семейство Зикатанови

Собственикът, Никола Зикатанов, е роден в село Капатово, недалеч от винарната, в семейство с над двестагодишна документирана история в лозарството и винарството. Втората, по-мъдра част от живота си, Никола решава да посвети на възраждането на семейната традиция и заедно със съпругата си Любка създават лозе и винарна. Засаждат месни и чуждестранни сортове със съзнанието и амбицията, че ще върнат славата на мелнишкото вино и ще станат частица от Възраждането на района.

Семейството държи в ръцете си ключа за качествено вино – хубаво лозе – с внимателно подбран сортов състав, добре поддържано, обгрижвано, щедро. Те вярват в потенциала на местните сортове, правят смели купажи с редки български и международни сортове и непрекъснато експериментират. Търсят облика на Мелник във всяко от вина им. Фамилията разполага с 300 декара собствени лозя край град Мелник. Около двеста декара са разположени в местността Миндало, в землището на село Виногради, Мелнишко. Другият масив, с площ около сто декара, е разположен непосредствено пред винарната – в местността Бели Брег, в землището на добре известното за любителите на виното с. Хърсово, Мелнишко.

През пролетта на 2004 год. внимателно са подбрани и засадени първите висококачествени лози от най-добрите местни и чужди сортове: Широка Мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Руен, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Пино ноар, Санджиовезе и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. Засадените около 30 декара с Мавруд са единственото за сега промишлено насаждение от този сорт в района.

От международните белите сортове разполагат с Шардоне, Совиньон Блан, Вионие, а от местните бели, с Тамянка, Керацуда и Сандански Мискет. Лозите са разположени на хълмист терен с южно изложение. Бризът, които се спуска от заобикалящите планини Пирин, Беласица и Али Ботуш естествено проветрява лозята и не позволява задържане на влага. Тероарът се характеризира с песъчливи почви, които оттичат, а не задържат водата, както и варовик и естествени вулканични отлагания от изгасналия сега вулкан Кожух. При отглеждането на лозята не се използват никакви препарати или практики, които да замърсяват по какъвто и да е начин гроздето или виното и да навредят на консуматорите.

През 2013г. е открита винарната – модерно оборудвана, с всеотдаен и висококвалифициран екип. Още с построяването и, тя е с широко отворени вратите за всички, които обичат виното и искат да съпреживеят създаването му.

Винарната е с годишен капацитет за обработка на около 250т грозде. Построена е на три нива като избата е вкопана в пясъчния хълм. Процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи през трите нива на винарната чрез силата на гравитация. Освен, че е енергоспестяващ, този метод е и изключително щадящ към гроздето и виното – не го стресира и запазва естествената му структура. Винарната е оборудвана с високотехнологични съоражения от водещи български и чуждестранни фирми. Разполагаме с иноксови ферментатори и резервоари с капацитет от 100л до 10 тона. Пресата за джибри е мембранна, а бутилиращата линия е автоматична, с капацитет 600 бутилки на час. Винарната има собствена лаборатория за анализ на гроздето и виното.

Отлежаването на най-качественото вино става в изкопаните в пясъчния хълм тунели, които гарантират естествено постоянна температура и влажност. Любителите и ценителите на хубавото вино, се посрещат в дегустационната. През 2015, след многогодишно обучение и работа в чужбина, към семейния бизнес се присъединява дъщеря им Милица, за да даде своя принос в създаването на модерната легенда за Мелник.

,,Ние от Вила Мелник вярваме, че с упорит труд и постоянство, честно отношение към Виното и уважение към Природата и Клиента, можем да произведем отлични вина на световно ниво с Мелнишки темперамент.”