Винарска изба “Румелия” е създадена през 2006 г. в гр. Панагюрище. Един от най- ярките символи на града е световноизвестното Панагюрско златно съкровище – уникален паметник на древната тракийска цивилизация. Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино, за което свидетелства още Омир. Румелия високо цени утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино, съчетават ги със съвремена техника и технология, за да предложат собствен стил и подчертан характер на техните вина. Избата разполага с производствен цех, подземна изба за бъчви, бутилираща линия, лаборатория, уютна дегустационна и неповторима атмосфера, в която гостите могат да усетят, че винопроизводството е изкуство, виното – магия, а вината на “Румелия” – истинска наслада.

Винарска изба “Румелия” преработва качествено грозде, събрало слънчевите лъчи на Златна Тракия – предпоставка и гаранция за високото ниво на предлаганите вина. Избата е оборудвана по най-модерна технология за производство на елитни червени вина, чиито стил и финес се дължат на стриктния контрол на качеството на всяка партида грозде. Капацитетът на избата е за преработка на 500-600 тона грозде годишно – за производството на 400-500 хиляди бутилки вино на година. Подземната изба разполага с бъчви от френски, американски и български дъб – с капацитет 1000 барици.

Създаването на лозовите насаждения започва през 2005 г. след многобройни проучвания и изследвание на региона, по отношение на почва, климат и течения на въздушните маси. Мястото е фиксирано в землището на с. Смилец, чисто географски – Пазарджишкото поле, а като винарски регион – Тракийска низина.

Общата площ на лозята е 54 хектара, разположени на два масива – „Бакаджик” и „Песо поле”. Сортовата структура е Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон и Сира от червените и Мускат Отонел, и Шардоне от белите винени сортове.

Разположението на всеки един от сортовете е подбрано съобразно почвените характеристики на двата масива и особеностите на лозята. Посадъчният материал е български. Конструкцията е с дървени колове, а броят лози в хектар е по изискванията за висококачествени вина. След няколко реколти може да се твърди, че суровина е с изключително качество, което може да се гарантира във времето. Добрата суровина е първа предпоставка за получаване на перфектно вино.