Ред Чърч

След 20 години доказан професионален опит и във винопроизводсрвото Алекс Канев, създава съвместен винен проект със своите партньори Танко Кацаров и Николай Пенкин, който носи името на античен християнски храм Червената църква( Red Church ), една от най-старите църкви на Балканите, построена през 4ти век. В близост до нея е минавал древен римски път, който свързвал Филипопол с Виа Егнатия и градовете от Егейско море.

Лозята, наречени ,,червените църковни лозя” са разположени в полите на Родопите, на 12км. от Пловдив в землището на гр. Перущица в местността ,,Каменки” с грандиозна гледка към Горнотракийската равнина. Лозовият масив е с площ около 200декара. През 2006г. след извършени анализи във френска лаборатория и с помощта на френският пепиниерист мосьо Ариве се извършва засаждането на първите лозички. Редовете следват 8% наклон в посока север-юг, с плътност на засаждане 500 лози на декар. Благодарение на наклона лозето има естествен дренаж на подпочвените води.

Основни сортове са Каберне Совиньон, Каберне фран, Мерло, Мавруд и Пти Вердо.
Почвата в месността е рядка комбинация от глина, пясък и в по горните части на терена от камъни.

Разположението на избата е точно до лозята. Реновирана постройка с 40см. каменни зидове. Част от оборудването е на френската фирма „Пера”, а пневматичната преса от най-висок клас на испанската фирма „Марцола”, а бутилиращата линия на италианската фирма Алфатек.

Съдовия капацитет е от 17 ферментатора с вместимост от 1 до 15 кубически метра, които са свързани със системата за контрол на температурата на италианската фирма „Де Ла Тофола”. Виното отлежава в нови френски барици от Tonnellerie Baron .

Флагманът на избата и основен бранд е „Grand Sovereign“ (Гранд Суверен)

Думата суверен е заимствана от старофренската soverain, която в крайна сметка произлиза от латинската дума superanus, което означава „отгоре“. Това е заглавие, което може да се дава на хора от различни категории. Ролите на суверена варират от монарх или държавен глава до ръководител на общинско управление или ръководител на рицарски орден. В резултат на това думата суверен напоследък също означава независимост или автономия.