“Да правиш хубаво вино е изкуство, особено когато в него плуват сладките сокове на хилядолетна история. Разцъфнало в сърцето на Розовата долина, нашето Шато Копса черпи знания и вдъхновение от земите на древните траки, известни с превъзходното си вино. Те вярвали в божествения му произход, празнували силата на еликсира с мистични ритуали и диви пиршества в чест на бог Дионис. Междувременно станали едни от най-добрите майстори на вино в Европа – наследство, пренесено през вековете и до днес. Заредени от това богато минало, днес смесваме древните легенди и традиции със съвременните технологии, за да произвеждаме свое вино под бранда на Шато Копса.“ – фамилия Минкови

Иван Дидов Минков е човекът, който предава на семейството си любовта към виното и опита си на майстор винар и дългогодишен ръководител на Винпром-Розова долина. По стъпките му поема неговият син Минко Минков, който създава винарната през 1998 г. Нарича я Копса – тракийското име на един от градовете-предшественици на Карлово, накъдето водят и семейните ни корени. Минко Минков започва да изкупува стари лозя с карловски мискет и свободни земи, които да засади с нови сортове грозде. Следва правилото, че хубавото вино се ражда само тогава, когато лозите се отглеждат като собствени деца – с много обич, търпение и всеотдайна грижа. Избира най-добрия тероар за своите рожби. Розовата долина има уникален характер, който влива в свежия букет на Копса топлината на южното слънце, сладките ухания на рози, лавандула и ароматни билки, прохладния повей на Балкана. Сега със страст и иновативен дух третото поколение Минкови – Петя и Иван, развиват фамилния бизнес и създават модерни вина, свързани с историята на Долината.

Шато Копса е от малкото семейни винарни, в които едно семейство поема целия процес – от гроздето до бутилката – в свои ръце. Така може да се следи лично всеки момент от развитието му и да се полагат грижи то да живее и да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си, дори и затворено в стъкло. Затова през 2005 г., е създадена съвременна база за винопроизводство със собствена лаборатория в град Клисура, само на няколко километра от лозята им. А за да са сигурни в правилното съхранение на продукцията им, през 2008 г. Семейството издига величествения замък Шато Копса. Построен според каноните на средновековната архитектура, в каменните му основи е вградена изба и там, във френски, американски и български дъбови барели, отлежават най-добрите техни селекции.

От тогава Шато Копса е място, където семейство Минкови посреща и споделя виното им с техните приятели и гости. И тъй като техният брой постоянно расте, през 2017 г. са създали и Мезон Копса, бутиков арт хотел и ресторант. Имението е превърнато в алтернативен и дискретен оазис за градските хора, където сред красотата на Розовата долина могат да се отдадат на бавния ритъм на шатото и да забравят за света извън пределите му… Тук могат да прекарват времето си в съзерцание, мечти, сладки разговори с приятели под звездите на нощното небе или в планове за още малки бягства. Разбира се, в свежата и неустоима компания на виното на Шато Копса. Затова ако търсите различно и красиво място, в което да забавите пулса на дните с хубаво вино, вкусна храна и грижовни домакини, вратите на Шато Копса са отворени за вас.