Винарна Братанови

Както може би предполагате от името, BRATANOV family winery & vineyards е семейна изба в резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове, поели своята достойна мисия да възстановят семейната винена традиция след прекъсване от 50 години. 

Собствените 24 ха лозя са разположени върху слънчевите хълмове на Южен Сакар край с. Шишманово, Харманли. Тази мистична планина в Югоизточна България е един от най-добрите тероари в Европа за червени винени сортове. Проникващите по долината на река Марица ветрове от Егейско море, заедно с щедрото слънцегреене и песъкливо-глинестите почви, осигуряват перфектните условия за отглеждане на висококачествено грозде.

В този регион многобройните микроклимати влияят върху характера на всеки сорт, което прави виното от Сакар ясно и забележимо.

След внимателен анализ на почвено-климатичните характеристики са засадени международните соротове;  мерло – 10 хектара, сира -5 хектара, каберне фран – 3 хектара и шардоне – 4 хектара, а от местните – рубин – 1 хектар и тамянка -1 хектар. 

В собствената винарна, открита за първата реколта през есента на 2010 г., вината се произвеждат в лимитирани партиди и с минимална технологична намеса. По този начин е осигурен контрола върху целия процес на винопроизводство – от гроздето до бутилката. Силните симбиотични връзки между земята и гроздето, между различните сортове в купажите, а не на последно място и между различните поколения, дават идея за името на първата серия купажни вина – “Symbiose” (Симбиоза). 

От 2014 се предлагат и първите вина от серията “Single Vineyard”, направени от най-доброто грозде от определени парцели – Тамянка и Мавруд. 

Само за ценители, ресторанти и специализирани магазини се бутилират и лимитирани партиди вина “Single Barrel”, отлежали само в една бъчва.  Целта на Братанови е да правят вина, отразяващи слънчевия характер на Южен Сакар и духа на своите създатели, с минимална технологична намеса, повече внимание към качеството на гроздето, особеностите на тероара и занаятчийски подходи във винификацията. Винарна БРАТАНОВИ e сред членовете-учредители на Българска Асоциация на на Независимите Лозаро-винари (www.baiw.org) – „новата вълна“ български винопроизводители, които поставят акцент върху изразяването на тероара и прилагането на „занаятчийски“ методи за винификация.