Басареа

Вила Басареа е малка винарска изба край гр. Харманли. Общият и капацитет ма производство е 70 тона вино. Името на избата произлиза от „Bassareus“, което е тракийско прозвище на Дионис.

Избата е създадена през 2014г. в гр. Харманли от трима приятели (братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев), водени от една обща мечта – да произвеждат малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде, съчетавайки модерната технология с традициите на нашите предци. За направата на всяко едно от вината на избата се използва грозде от региона, отглеждано от изтъкнати местни лозари. Някои масиви са на възраст повече от четиридесет години, което осигурява отличителен характер на вината, произвеждани по класически технологии с изключително много ръчен труд. Лозовите масиви са разположени по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица, край с. Изворово и с. Коларово. Позицията им е на юг, югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф балансират континентално-средиземноморския климат в региона. Зимите са меки-абсолютните температури не падат под 0-5 С. Пролетта е топла, настъпва рано и е последвана от горещо и сухо лято. Почвите в региона са кафяви до кафяви-горски с ниско до средно съдържание на скала. Репродуктивният слой на почвите е много дълбок и с високо съдържание на азот, топъл, влагозадържащ и добре аериран. Всички тези фактори подпомагат отглеждането на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове, с характерно и експлозивно тяло, събрало в себе си ескпресивната природа на юга.

Вратите са широко отворени за всички, които искат да научат за процеса на производство, за философията на правене на вино и да се докоснат до тероара на Южен Сакар. Достъпът до винарната е лесен. Намира се в град Харманли, на изхода на града в посока Свиленград, само на 300 метра от автомагистрала Марица. В непосредствена близост до избата работи регионална енотека, където се предлагат и вина от всички изби в региона.