След като прочетете статията, ще знаете какво е Ресвератрол, който ще ви позволи да вдигнете чаша вино за вашето добро здраве!​

През последните седмици вниманието на всички хора е насочено към тревожно заразната епидемия, причинена от Coronavirus 2019-nCov.

За съжаление към днешна дата, все още няма одобрена или лицензирана ваксина или антивирусни лекарства, които могат да се използват за лечение.

След обстоен анализ, ние екипът на Уайн Партнърс България, направихме извадки за състава на елементите и веществата, намиращи се във виното, свързани с техните лечебни и противовирусни свойства, които въздействат положително на организма.

Цялата информация отразена в статията се базира на научни факти от сайтове на световни научни изследователски центрове, институт по вирусология, институт по молекулярна патобиохимия, експериментална генна терапия и клинична химия, както и център за клинични изследвания.

Изследванията, които ще отразим по надолу в статията, обхващат анализи на антивирусните активности на ресвератрола, естествено съединение, намиращо се в червеното вино, както и в гроздовите семена и ципата, срещу MERS-CoV инфекцията.

За пояснение COVID-19 е индетифицирана, като зоонотичен коронавирус, подобна на короновирус MERS и короновирус SARS.

Ние, екипът, с любов към професията ни свързана с виното, бихме желали да ви представим в един такъв епидемичен период на време, ползите от умерената консумация на вино. Повярвайте ни, не пишем просто, ей така това което искаме да споделим с вас. Основния ни фокус е здравето и благополучието на хората, нашите семейства, нашите приятели, нашите клиенти и партньори и всички техни близки да са здрави и да преодолеем заедно, този тежък и кризисен момент на епидемия. Въпреки това, ще продължим да следим внимателно ситуацията и работим чрез решения в опит да продължим да предоставяме вино на нашите потребители.
В съвременния свят с помощта на лекари, вирусолози, биолози и винопроизводители са доказани лечебните и противовирусни свойства на виното.

Французите са доказали, че именно червеното вино предпазва от сърдечно-съдови заболявания, като обобщават, че инфарктите във Франция са с 40% по-малко, отколкото в Америка. Причината е по-честата употреба на червеното вино в Европа. Доказано е, че хората, които консумират по две чаши червено вино всеки ден, са два пъти по-малко податливи на настинки и вирусни заболявания. Данните са потвърдени от статистически данни от националните здравни институти в различни страни. Учените смятат, че антиоксидантите, съдържащи се във виното, предпазват организма от ефектите на свободните радикали, което служи за превенция не само на остри, но и на хронични патологии.

Ползите от червеното вино върху човешкото тяло, могат да се видят в състава на една малка част от елементите и веществата, които се намират в гроздето.

Разгледайте ги:

Танините, познати още като дъбилни вещества, представляват полимерни фенолни съединения. Гроздето съдържа танини, които се намират в ципата на зърната и в семките. Качеството и цветът на виното, зависят от това колко количество от това вещество е в гроздето, като се комбинират с антоцианините. Това е естествен консервант, който не позволява продуктът да се окисли.

Танините в червеното вино допринасят за стипчивостта му или сухотата, както и горчивината. Когато пиете вино, танините реагират с протеините във вашата слюнка и води до усещане за сухота. Очевидно, варирането на концентрацията на танин ще повлияе на количеството сухота, което се възприема. Танинът има усилващо действие върху кръвоносните съдове, увеличавайки тяхната еластичност. Установено е, че процианидините, съдържащи се в червеното вино, гарантират безопасността на кръвоносните съдове, което може да се нарече една от важните точки, които имат положителен ефект върху продължителността на човешката дейност.  Процианидините са членове на класа на флавоноидите на проантоцианидин (или кондензирани танини). Те са олигомерни съединения, образувани от молекули катехин и епикатехин. Те дават цианидин, когато се деполимеризират при окислителни условия.

Флавоноидите се считат за естествени антиоксиданти, които предпазват клетките от лошите ефекти, които имат свободните радикали. Това значително удължава живота на клетките. Влизайки в кръвта, тези вещества подобряват имунитета и повишават защитните му свойства срещу вирусни инфекции. Най-известните флавоноиди са ресвератрол, кверцетините и катехините, които имат лечебни свойства. Благодарение на тях се нормализира метаболизмът в клетъчната система, подобрява се чернодробният метаболизъм на мазнините, намалява появата на атипични клетки и се стимулира регенерацията на човешките клетки.

Уникално свойство на кверцетин (quercetin) е неговият разностранен начин на действие:

a/ По време на различните етапи от вирусната репликация (размножаване) в клетката, той блокира активността на специфичните вирусни ензими;

b/ Чрез директното си антивирусно действие, което се осъществява в извънклетъчното пространство, кверцетина разрушава или блокира вирусните рецептори и така възпрепятства преминаването на вируса от една клетка в друга.

Ресвератролът, чудодейният, най-мощният антиоксидант и биофлавоноид!

Ресвератролът е полифенолен фитоалексин.
Естествено съединение и ценно вещество, което се съдържа не само в червеното вино, където се предполага, че присъствието му е с концентрации и варира между 0,1 и 15 mgL. За щастие, има го и в бялото вино, но по малко и в други здравословни храни, като боровинките, малините, черниците, черния шоколад и др. Ресвератролът има антиоксидантни свойства и играе основна роля за намаляване, подтискане и защита на жизненоважни молекули от ензимно окисляване в съдовата стена, удължавайки техния живот в клетката и поддържайки техния благоприятен антиоксидантен капацитет и биологични свойства.

Директното действие на ресвератрол, понижава свободните радикали, инхибира LDL (липопротеин с ниска плътност) окисляването и уреголирането на NF-kB(ядрен фактор-капа В), който е редукционно чувствителен ядрен транскрипционен фактор с ключова роля в имунната и възпалителната реакция в изолирани моноцити (процеси във възпалителните клетки).

Прекомерното съдържание на LDL, е опасно, защото се образува плака по стените на артериите, което води до стесняване на лумена на кръвоносните съдове, което в последствие води до повишено кръвно налягане. Това съединение и неговият глюкозид, транс-полидатиновият пицеид, са получили внимание в световен мащаб за своето благоприятно влияние върху сърдечно-съдови, възпалителни, невродегенеративни, метаболитни и свързани с възрастта заболявания. Ресвератролът потиска увеличаването на кислородния капацитет и промените в кислорода. Има пряка връзка между кръвния поток и консумирането на вино. Естественият начин за набавяне на ресвератрол е, чрез консумация на храните, в които се съдържа или чрез прием на червени вина. Прием от 500 мг червено вино директно подобряват кръвния поток към мозъка. Струва си да се приема ежедневно, дори само за пречистване на организма и като превантивна мярка. Ресвератролът стимулира секрецията на инсулин и също така активира производството на ензими, отговорни за поддържането на нормални нива на глюкоза и чувствителността на организма към инсулин.

Витаминен и микро и макро хранителен комплекс.

Това са компонентите, които са необходими за доброто функциониране на човешкото тяло. Те имат положителен ефект върху сърдечната дейност, нормализират състава на кръвта, предпазват, подпомагат растежа и развитието на клетките.

Ще ви представим един научен метод, който анализира антивирусните активности на ресвератрола срещу короновирусната инфекция (MERS-CoV), на която клиничния спектър варира от асимптоматична инфекция до тежка пневмония с остър респираторен дистрес синдром (ARDS) и други лифтереактивни усложнения.  Направени са неутрални тестове за да се оцени степента на оцеляване на инфектираните с MERS клетки Vero E6. В допълнение, количественият PCR, Western blotting и имунофлуоресцентни анализи определят вътреклетъчната вирусна РНК и експресията на протеин. За вирусна продуктивност са използвани анализи на плаки, за да се потвърди антивирусните свойства на ресвератрол срещу MERS-CoV.

Резултатите показват, че ресвератрола значително инхибира MERS-CoV инфекцията и удължава клетъчната преживяемост след вирусна инфекция. Открито е също, че експресията на нуклеокапсиден (N) протеин, необходим за репликацията на MERS-CoV, е намалена след лечение с ресвератрол. Освен това, ресвератрола регулира апоптозата, индуцирана от MERS-CoV in vitro. Чрез последователно приложение на ресвератрол, успешно е намалена концентрацията на ресвератрол, като същевременно е постигнато инхибираща ефективност спрямо MERS-CoV.

Като заключение в това проучване се доказва, че ресвератролът е мощен анти-MERS агент in vitro, за което се счита, че той може да бъде потенциално антивирусно средство срещу MERS-CoV инфекция в близко бъдеще. От доста време е било доказано, че ресвератролът намалява производството на азотен оксид в тъканите и по този начин намалява възпалението. Ресвератролът също действа като антиоксидант за отстраняване на свободните радикали, като по този начин ограничава растежа на туморите и дори свързаните с възрастта заболявания.

Ресвератролът, ограничава инфекциите, причинени от множество патогени, като Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus или Toxoplasma gondii. Интересно е, че ресвератролът е доказал, че упражнява антивирусни ефекти срещу различни вирусни инфекции, включително вирус Епщайн-Бар (EBV), ентеровирус 71 (EV71) и вирус на херпес симплекс (HSV), както и респираторни вирусни инфекции, причинени от грип, респираторен синцитиален вирус (RSV) и риновирус. Въпреки това остава неизвестно дали ресвератролът може да инхибира MERS-CoV инфекцията. В това проучване е оценено антивирусната ефективност на ресвератрол срещу MERS-CoV с in vitro модел. 

Фиг. 1. Ефективно инхибиране на MERS-CoV от ресвератрол.

Резултатите от тестовете на МТТ (фиг. 1а) и NRU анализите (фиг. 1b) показват, че ресвератролът може да намали клетъчната смърт, индуцирана от MERS-CoV инфекция, в диапазона на концентрация от 250 до 125 µM (микрометър). Също така, лекуваните с ресвератрол групи разкриват по-малка цитотоксичност чрез LDH анализ след MERS-CoV инфекция (Фиг. 1в) и цитотоксичните профили добре корелират с този на клетъчната пролиферация и анализите на клетъчната жизнеспособност. За да се определи дали наблюдаваният антивирусен ефект от ресвератрол се дължи на неговата цитотоксичност, е извършен LDH анализ само за лечение с ресвератрол. Фигура 1d показва, че ресвератролът причинява ограничена цитотоксичност на клетките на Vero E6. Дори при най-високата концентрация от 250 µM цитотоксичността е била не повече от 25%. В консистенция цитотоксичността на инфектираните с MERS-CoV клетки се намалява, чрез лечение с ресвератрол (250 µM) до приблизително 25% (фиг. 1в). Следователно заключаваме, че ресвератролът намалява клетъчната смърт, причинена от MERS-CoV инфекцията.

Ефективно инхибиране на MERS-CoV от ресвератрол

Ресвератрола намалява клетъчната смърт, причинена от MERS-CoV инфекция. Клетките Vero E6 са заразени от MERS-CoV с M.O.I от 0,1 и са третирани с ресвератрол в продължение на 48 часа.

Нивото на клетъчна жизнеспособност се определя, чрез (a) MTS анализ (b) неутрален червен анализ на поглъщане и (c) LDH анализ. d Самият ресвератрол причинява ограничена цитотоксичност на Vero клетките чрез LDH анализ. Показани на Фиг. 2а, нивата на MERS-CoV РНК в клетки, третирани с ресвератрол, в концентрации 250, 200, 150, 62,5 и 31,25 µM са значително по-ниски, отколкото в клетките, заразени с MERS-CoV, при 24 h.p.i. Въпреки това, инхибиторните ефекти на ниски концентрации на ресвератрол, включително 62,5 и 31,25 µM, намаляват при 48 h.p.i.

Тези данни предполагат, че лечението с ресвератрол потиска репликацията на MERS-CoV РНК, въпреки че изисква сравнително високи концентрации на ресвератрол, за да осигури персистиращи антивирусни ефекти.

Данните от Фиг. 2b показват, че MERS титрите са значително намалени чрез ресвератрол третиране съответно при 250, 200 и 150 μM, при 48 h.p.i. Този резултат е съвместим с тези, получени от количествения PCR в реално време при 48 h.p.i. В обобщение, тези открития показват, че лечението на клетки с ресвератрол намалява нивата на РНК на MERS-Cov и инфекциозни титри, което по презумпция се дължи на наблюдаваното намаляване на клетъчната смърт.

Фиг. 2.

Ресвератролът инхибира съществуващата MERS-CoV инфекция.

Предишни проучвания показват, че ресвератролът упражнява антивирусни активности, като блокира пътя на NF-kB, предполагайки, че ресвератролът има широк спектър от антивирусни ефекти, като регулира възпалителната сигнална трансдукция надолу. За да се определи дали ресерватрола инхибира влизането или стъпката след въвеждане на MERS-Cov инфекция, е добавен ресерватрол заедно с MERS-CoV веднага в продължение на 3 часа или след началото на инфекцията (фиг. 3a и b). Измерена е клетъчната пролиферация (фиг. 3в и г) и са определени вирусните титри в супернатантите (фиг. 3д). Резултатите показват, че дори когато се дава ресвератрол след инфекция с MERS-CoV, той все още намалява вирусния титър. Същите наблюдения са направени при измерване на клетъчна пролиферация и вирусни титри, което предполага, че ресвератрол инхибира MERS-CoV инфекцията след влизането.

Фиг. 3.

Ресвератролът инхибира съществуващата MERS инфекция.

Ресвератрол и MERS-CoV са били едновременно добавени в клетки за първите 3 часа преди отстраняване на вируса и добавяне на нов ресвератрол за останалото време на инкубиране (а). MERS-CoV заразени Vero клетки за първите 3 часа преди да бъдат измити и третирани с ресвератрол (b). Тенденциите на клетъчната пролиферация чрез MTT тестове (с и d) и MERS-CoV титри чрез анализи на плака (д) са сходни, разкривайки, че ресвератрол инхибира MERS вирусен добив, дори ако съществува налична инфекция на MERS.

Ресвератрол инхибира експресията на MERS-CoV нуклеокапсид

Изображенията, показани на Фиг. 4а, демонстрират, че 250 мкМ ресвератрол, елиминира флуоресцентния сигнал на N протеин в сравнение с контролните групи, докато 150 мкМ ресвератрол, показва ограничено намаляване на N протеиновия сигнал. За да се изясни дали силата на N протеиновия сигнал е свързана с концентрацията на ресвератрол, е извършено вътреклетъчно оцветяване на N протеин в клетки, култивирани в плочки с множество ямки. Инфектираните с MERS клетки Vero E6 са фиксирани и пермеабилизирани, за да улеснят анти-N първичното антитяло за достъп до целевия протеин и количествено определи силата на флуоресценцията, чрез Li-Cor образна система (фиг. 4б и с). Резултатите показват, че ресвератролът забележително инхибира транслацията на MERS нуклеокапсиден протеин по дозозависим начин, особено в концентрация от 250 до 125 μM.

Фиг. 4.

Ресвератрол намалява нуклеокапсидната експресия на MERS-CoV.

Клетките Vero E6 са били инфектирани от MERS-CoV (M.O.I. 0.1) и са третирани с ресвератрол в продължение на 24 часа, последвано от 4% параформалдехидна фиксация за имунофлуоресцентни анализи. Нуклеокапсидните изрази се изследват с конфокален микроскоп при 680 × увеличение. DAPI се използва за оцветяване на ядра. 

b/ Вътреклетъчното оцветяване на MERS нуклеокапсидни изрази се визуализира чрез Odyssey® CLx Imaging система.

c/ Резултатите от количественото определяне на флуоресцентната интензивност на MERS нуклеокапсидни протеини се определят от софтуера на Odyssey® CLx Imaging

В това проучване се отчитат, анти-MERS-CoV дейностите на ресвератрол in vitro, като се предоставят доказателства в подкрепа на по-нататъшни подробни проучвания на потенциалните клинични ползи за ресвератрол при MERS-CoV инфекции. Като цяло, тези данни предполагат, че ресвератролът може да бъде водещ кандидат за допълнителни предклинични оценки на антивирусна активност на MERS-CoV и допълнителни нововъзникващи РНК вируси. Понастоящем са налице някои данни за хора и повечето са в съответствие с проучвания при гризачи. Въпреки че са необходими повече изследвания за мащабни изследвания, това изглежда доста обещаващо за човешкото здраве. Докато не се знае повече, добре балансираната диета е най-добрият хранителен избор, който да помогне за намаляване на общия ви риск от заболявания, казват изследователите.

Можете да пиете вино, защото ви е приятно, а не само за вашето здраве.

Ние, екипът на Уайн Партнърс България, ви съветваме антиоксидантът да не се третира като лекарствено средство. Затова, моля бъдете внимателни, преди да посегнете към следващата чаша вино! Въпреки сериозния списък от ползи, които червеното вино има за нашето здраве и удоволствието, което то ни носи за сетивата, не забравяйте най-важното: умереността.  

Бъдете внимателни и отговорни, не натоварвайте организма си с некачествени вина!
Препоръчваме ви да купувате вино, само от утвърдени търговци и винопроизводители.
Заповядайте да разгледате селекцията ни от нашата всеобхватна винена листа.

Разбрахте ли какво е Ресвератрол?
Ресвератрола ви позволява да вдигнете чаша за вашето добро здраве!

Бъдете здрави!

Използвани съкращения:

  • ERK1 / 2: Извъноклетъчни сигнално регулирани протеин кинази 1 и 2
  • LDH: Лактатна дехидрогеназа
  • MERS-CoV: Респираторен синдром на Близкия изток Коронавирус
  • NF-kB: Ядрен фактор-капа B
  • NRU: Неутрално червено поглъщане
  • ТОРС: Тежък остър респираторен синдром
  • IGF, инсулиноподобен фактор на растеж
  • SIRT1, sirtuin-1; 
  • TCM, традиционна китайска медицина;
  • tRNA, трансферна РНК.

Препратки и източници: